Namuose turime peilių stovą, pilną prismaigstytą peilių. Tačiau, kuomet reikia ką nors pjauti, ranka siekia vieno iš dviejų – arba mažesnio Damasko plieno peiliuko smulkiems išpjaustymo darbams, arba stambaus Wusthof šefo peilio, kai reikia atsipjauti stambią riekę ar pripjaustyti salotų.
Kaip perkant išsirinkti gerą peilį?
Kaip perkant išsirinkti gerą peilį?
- Geras peilis visuomet nėra pigus.
- Gero peilio geležtė yra pagaminta iš vientiso plieno gabalo, kuris tolygiai plonėja ašmenų link. Taip, pjaunant, tolygiai pasiskirsto spaudimo galia, ir peilis lengvai slysta maistu. Ašmenų, žiūrint iš šono, net nesimato, tik jaučiasi aštri jų briauna. Tuo tarpu prastų peilių ašmenys matosi kaip atskira peilio zona.
- Išskirtinis gero peilio bruožas – sunki, masyvi rankena. Rankena, tai - nenutrūkstantis geležtės tęsinys, šonuose užpildytas sintetine arba natūralia medžiaga, pvz., medžiu, kuris yra prikniedytas, kad tvirtai laikytųsi. Gero peilio rankena visuomet bus glotni, puikiai nupoliruota, neturi jaustis jokių sujungimų ar nelygumų. Be to, gero peilio rankena visuomet turės atbrailą prieš armenis, atskiriančią pirštus nuo geležtės apačios. Paėmus peilį prie šios atbrailos pamatysite, kad tai - peilio balanso vieta, mat rankena ir geležtė pagaminta tokio pat svorio tam, jog peilis būtų kuo tiksliau valdomas rankoje. Esant tokiai rankenai, peilis jau pats savaime turi savo svorį, kuris palengvina pjovimą. Be to, krisdamas ant žemės toks peilis visuomet kris žemyn ne smaigaliu, o rankena. Taip – daug saugiau.
- Ant gero peilio visuomet rasite ne tik gamintojo logotipą, bet ir plieno sudedamąsias dalis. Tai - gamintojo kokybės ženklas ir garantija.
- Gamykloje užgaląstas peilis toks aštrus, jog juo lengvai perpjausite ore laikomą popieriaus lapą.Tinkamai prižiūrint bei palaikant peilio aštrumą ir po daugybės metų peiliu galėsite padaryti tą patį.
- Geras peilis turi jums tarnauti visą gyvenimą ir dar ilgiau. Galėsite jį palikti savo vaikams palikimu. Tai - verta dėmesio investicija ir didžiulis gaminimo malonumas.
| | |