Mėgstu apsilankiusi pas mamą vaišintis jos kepamais pyragais. Dažno jų skonį pamenu nuo vaikystės. Tačiau šitie trys - nauji. Užrašau juos čia, bendram naudojimui. Visgi puiku, kad receptus galiu kaupti vietoje, prieinamoje iš bet kurio pasaulio kampelio, kuriame yra internetas...
Prancūziškas varškės pyragas
Tešla:
200 g atvėsinto sviesto,
0,5 st. cukraus,
2 st. miltų, šiek tiek vanilinio cukraus
Sviestą sutarkuojam, suberiam cukrų ir šiek tiek pamaišom. Sudedam miltus ir maišom ranka, kol gaunasi biri masė.
Varškės įdaras:
500 g varškės (15℅),
50 g sviesto,
3-4 kiaušiniai,
1 valg. š. krakmolo,
Vanilinio cukraus bei 1 nutarkuota citrinos žievelė
Visus produktus labai gerai išmaišom plaktuvu. Gauname skystoką masę.
Tešlą daliname į dvi nelygias dalis. Didesne dalimi išklojame aliejumi pateptą skardą, suformuojame nedidelius kraštelius ir supilame įdarą. Likusią tešlos dalį užtrupiname ant varškės. Kepame 200°C apie 45 min. Gražu, kai viršus pasidaro gelsvas. Valgyti skanu ir karštą, ir šaltą.
200 g atvėsinto sviesto,
0,5 st. cukraus,
2 st. miltų, šiek tiek vanilinio cukraus
Sviestą sutarkuojam, suberiam cukrų ir šiek tiek pamaišom. Sudedam miltus ir maišom ranka, kol gaunasi biri masė.
Varškės įdaras:
500 g varškės (15℅),
50 g sviesto,
3-4 kiaušiniai,
1 valg. š. krakmolo,
Vanilinio cukraus bei 1 nutarkuota citrinos žievelė
Visus produktus labai gerai išmaišom plaktuvu. Gauname skystoką masę.
Tešlą daliname į dvi nelygias dalis. Didesne dalimi išklojame aliejumi pateptą skardą, suformuojame nedidelius kraštelius ir supilame įdarą. Likusią tešlos dalį užtrupiname ant varškės. Kepame 200°C apie 45 min. Gražu, kai viršus pasidaro gelsvas. Valgyti skanu ir karštą, ir šaltą.
Obuolių pyragas „Šarlotė"
4-5 dideli rūgštūs obuoliai,
150-200 g cukraus,
4-5 kiaušiniai,
1 stiklinė miltų,
100 ml/l aliejaus,
1 arb.š. kepimo miltelių, vanilės
Obuolius nulupame ir supjausto stambiais gabalais. Pagaminame tešlą. Į ją sudedame obuolius. Kepame 200°C apie 45 – 50 min. Valgyti skanu karštą su ledais.
Vokiškas tortas "Juoda giria"
Torto pagrindas (Ø 26 cm) - apatinis torto sluoksnis:
60 g sviesto
30 g cukraus pudros
1 pak. vanilės cukraus
1 vnt. trynys
100 g miltų
1 VŠ Kirschwasser (trauktinė, brendis 40 laipsnių)
Kepti 10-15 min., 180° C temperatūroje.
Ataušinti.
Biskvitas
150 g cukraus
3 (L dydžio) kiaušiniai
4 VŠ karšto vandens
150 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
4 VŠ kakavos miltelių
Cukrų, trynius, vandenį, miltus, kepimo miltelius ir kakavą gerai išmaišyti. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir sudėti į turimą masę.
Kepti 25-35 min. 175-160° C temperatūroje.
Atvėsusį biskvitą perpjauti į dvi dalis.
Grietinėlės kremas
800 g (30℅) grietinėlės
50 g cukraus
50 g cukraus pudros
1 pak. vanilės cukraus
3 pak. grietinėlės tirštiklio
5 VŠ Kirschwasser
Uogų pertepimas
500 ml nuvarvintos vyšnių uogienės.
3-4 VŠ krakmolo
2 VŠ cukraus
100 g Kirschwasser (pusę laistymui, o kitą sudėti į uogų masę)
Iš vyšnių sunkos išvirti kisielių. Atvėsinti. Sudėti tirščius ir supilti Kirschwasser.
Torto pagrindą sulaistyti Kirschwasser ir aptepti vyšnių kisieliaus mase.
Dėti kakavinį sluoksnį, sulaistyti Kirschwasser ir storai aptepti grietinėlės kremu.
Dėti antrą kakavinį sluoksnį, sulaistyti Kirschwasser ir vėl storai aprepti kremu.
Gražiai aptepti šonus. Visą tortą apibarstyti tarkuotu šokoladu.
Viršų švirkštu papuošti grietinėlės kauburėliais ir ant kiekvieno uždėti po vyšnią, skirtą kokteiliams.
60 g sviesto
30 g cukraus pudros
1 pak. vanilės cukraus
1 vnt. trynys
100 g miltų
1 VŠ Kirschwasser (trauktinė, brendis 40 laipsnių)
Kepti 10-15 min., 180° C temperatūroje.
Ataušinti.
Biskvitas
150 g cukraus
3 (L dydžio) kiaušiniai
4 VŠ karšto vandens
150 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
4 VŠ kakavos miltelių
Cukrų, trynius, vandenį, miltus, kepimo miltelius ir kakavą gerai išmaišyti. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir sudėti į turimą masę.
Kepti 25-35 min. 175-160° C temperatūroje.
Atvėsusį biskvitą perpjauti į dvi dalis.
Grietinėlės kremas
800 g (30℅) grietinėlės
50 g cukraus
50 g cukraus pudros
1 pak. vanilės cukraus
3 pak. grietinėlės tirštiklio
5 VŠ Kirschwasser
Uogų pertepimas
500 ml nuvarvintos vyšnių uogienės.
3-4 VŠ krakmolo
2 VŠ cukraus
100 g Kirschwasser (pusę laistymui, o kitą sudėti į uogų masę)
Iš vyšnių sunkos išvirti kisielių. Atvėsinti. Sudėti tirščius ir supilti Kirschwasser.
Torto pagrindą sulaistyti Kirschwasser ir aptepti vyšnių kisieliaus mase.
Dėti kakavinį sluoksnį, sulaistyti Kirschwasser ir storai aptepti grietinėlės kremu.
Dėti antrą kakavinį sluoksnį, sulaistyti Kirschwasser ir vėl storai aprepti kremu.
Gražiai aptepti šonus. Visą tortą apibarstyti tarkuotu šokoladu.
Viršų švirkštu papuošti grietinėlės kauburėliais ir ant kiekvieno uždėti po vyšnią, skirtą kokteiliams.