1,5 litro pieno
žiupsnis druskos
6 kiaušiniai + 4 tryniai
3 val.g š. vanilinio cukraus
8 val.g š. romo (gali būti brendis ar kitas kvapnus, stiprus alkoholis)
750 g cukraus
150 g sviesto
300g miltų
Tešlos paruošimas:
Į dubenį suberiame miltus, cukrų bei druską ir išmaišome.
Į kaitinimui skirtą indą supilame pieną, vanilinį cukrų bei romą ir pakaitiname beveiki iki virimo.
Kol pienas šyla, į miltų, cukraus ir druskos mišinį įmušame kiaušinius su tryniais ir išmaišome. Ten supilame pašildytą pieną ir išmaišome. Išlydome sviestą ir supilame jį į tešlą. Viską išmaišome iki vientisos masės. Gauname skystą, it lietinių, tešlą.
Tešlą paliekame bent jau 12 h šaldytuve, kad ji subręstų, šiek tiek sutirštėtų. Šaldytuve tešlą galima drąsiai laikyti iki 2- 3 dienų. Subrendusią tešlą išėmę iš šaldytuvo, dar kartą gerai suplakame mikseriu ar šluotele, kad ant paviršiaus susidariusi sviesto plutelė tolygiai pasiskirstytų tešloje.
Tešlos išpilstymas:
sudedame silikonines kepimo formeles ant grotelių arba į skardeles, susipilame tešlą į indą su snapeliu ir išpilstome ją į formeles, palikdami apie 0,5 cm tarpą iki formelės viršaus, kad kepant pakilusi tešla neišbėgtų.
Kepimo laikas:
Dedame kaneles į įkaitintą iki 230 laipsnių temperatūros orkaitę.
5-15 min. kepame 230 laipsnių temperatūroje. Tešla formelėse pradeda virti. Taip ji kunkuliuoja beveik pusę kepimo laiko. Tuomet, po 5-15 minučių, temperatūrą staigiai sumažiname iki 180-190 laipsnių ir kepame apie 45-55 min.
Kepdami būtinai sekame kepimo eigą, nes daug kas priklauso nuo orkaitės - vienos vienaip kaista, kitos kitaip... Jei įpusėjus kepimo laikui matome, jog labai tamsėja viršus, nuleidžiame skardelę į žemiausią orkaitės pakopą.
Iškepusių pyragėlių paviršius yra gan stipriai rudai paskrudęs. Luktelėję kelias minutes kol pravės, apverčiame silikonines formeles ir kanelės pačios lengvai iškrenta.
Iškepusių kanelių požymiai:
gan tamsiai apskrudę,
paviršiaus plutelė standi ir traški,
ištraukus iš kepimo formelių puikiai išlaiko savo formą (nesugriūna/ nesubliūkšta/ nelinksta pusiau),
perlaužus pusiau, vidus korėtas ir drėgnas.
žiupsnis druskos
6 kiaušiniai + 4 tryniai
3 val.g š. vanilinio cukraus
8 val.g š. romo (gali būti brendis ar kitas kvapnus, stiprus alkoholis)
750 g cukraus
150 g sviesto
300g miltų
Tešlos paruošimas:
Į dubenį suberiame miltus, cukrų bei druską ir išmaišome.
Į kaitinimui skirtą indą supilame pieną, vanilinį cukrų bei romą ir pakaitiname beveiki iki virimo.
Kol pienas šyla, į miltų, cukraus ir druskos mišinį įmušame kiaušinius su tryniais ir išmaišome. Ten supilame pašildytą pieną ir išmaišome. Išlydome sviestą ir supilame jį į tešlą. Viską išmaišome iki vientisos masės. Gauname skystą, it lietinių, tešlą.
Tešlą paliekame bent jau 12 h šaldytuve, kad ji subręstų, šiek tiek sutirštėtų. Šaldytuve tešlą galima drąsiai laikyti iki 2- 3 dienų. Subrendusią tešlą išėmę iš šaldytuvo, dar kartą gerai suplakame mikseriu ar šluotele, kad ant paviršiaus susidariusi sviesto plutelė tolygiai pasiskirstytų tešloje.
Tešlos išpilstymas:
sudedame silikonines kepimo formeles ant grotelių arba į skardeles, susipilame tešlą į indą su snapeliu ir išpilstome ją į formeles, palikdami apie 0,5 cm tarpą iki formelės viršaus, kad kepant pakilusi tešla neišbėgtų.
Kepimo laikas:
Dedame kaneles į įkaitintą iki 230 laipsnių temperatūros orkaitę.
5-15 min. kepame 230 laipsnių temperatūroje. Tešla formelėse pradeda virti. Taip ji kunkuliuoja beveik pusę kepimo laiko. Tuomet, po 5-15 minučių, temperatūrą staigiai sumažiname iki 180-190 laipsnių ir kepame apie 45-55 min.
Kepdami būtinai sekame kepimo eigą, nes daug kas priklauso nuo orkaitės - vienos vienaip kaista, kitos kitaip... Jei įpusėjus kepimo laikui matome, jog labai tamsėja viršus, nuleidžiame skardelę į žemiausią orkaitės pakopą.
Iškepusių pyragėlių paviršius yra gan stipriai rudai paskrudęs. Luktelėję kelias minutes kol pravės, apverčiame silikonines formeles ir kanelės pačios lengvai iškrenta.
Iškepusių kanelių požymiai:
gan tamsiai apskrudę,
paviršiaus plutelė standi ir traški,
ištraukus iš kepimo formelių puikiai išlaiko savo formą (nesugriūna/ nesubliūkšta/ nelinksta pusiau),
perlaužus pusiau, vidus korėtas ir drėgnas.